28 augusti 2011

Helg i Köpenhamn

Köpenhamn är en miljonstad och det märks när det gäller utbud och puls! Maken och jag begav oss iväg på lördag förmiddag med buss och tåg för att inta storstaden och fira vår 15 årig bröllopsdag! Vädret var inte det bästa och vi fick införskaffa oss paraply. Vi strosade på Ströget, Köpenhamns stora shoppingstråk och gick ut och in i affärena och småtittade på lite av varje. Lite shopping blev det men inte i några större mängder. Den danska kronan är inte i vår favör precis.
Jag tycker mycket om design i alla dess former och varianter och ett besök på Illums bolighus är nästan ett krav, om ni frågar mig. Att gå där och titta, känna och klämma är super skoj!
Drömma och njuta om alla vackra möbler och inrednings detaljer det kostar inget och att provsitta en favorit fåtölj är också alldeles gratis!
Första ölpausen och just nu regnade det inte!
På mig har jag min nya stickade långkofta från JOY!
Jag känner redan på mig att det kommer bli en ny höstfavorit.
Pölse är ett stående inslag i dagens kost!
Supergoda och den danska ketcupen och senapen är något av en favorit hos mig.
Nu har vi nått fram till Nyhavn och alla dess små mysiga uteserveringar. Regnet strilade ner men det var trots allt relativt varmt. I den gamla flygbåtsterminalen fanns det nya fina restauranger och barer och vi stannade till här och tog oss glas vin tills det värsta regnet hade dragit förbi.
 Kvällen avslutade vi på "Bryggeriet", en mysig restaurang vid Tivoli. De är kända för sin egenbrygda öl och sina giganstiska revben och naturligtvis blev det den menyn även för oss och sedan gjorde vi Köpenhamn osäkert, vi gick på en bar och tog oss en drink!!!
Utsövda och efter en stadig hotell frukost begav vi oss iväg på promenad i Köpenhamn. Oftast, jag skulle nästan vilja säga alltid så strosar vi upp och ner på Ströget, vilket jag tycker är lite tråkigt i längden. Köpenhamn är trots allt Danmarks huvudstad med ett stort utbud av aktiviteter och mycket som vi inte har upptäckt. Nu var det dax! Vi gick genom det stora Universitets området där mycket av den gedigna danska kulturen finns i form av vackra hus, små butiker, pubar & restauranger i varje hörna. Den Kungliga trädgården, "Konungens Have" var målet samt Rosenborg slott med alla de vackra kronjuvelerna. En mycket vacker park och vi njöt i solen.
Promenixen fortsatte bort mot Slottet och
den vackra Marmor kyrkan och sen kom regnet!
Och de stackars vakterna vid Amalienborg blev blöta
men vi hade våra nya, fina (?) prickiga paraplyer
Mitt emot Marmorkyrkan och Slottet ligger den nya trendiga Operan.
Spekatakular byggnad!
Regnet försvann och solen värmde gott och
det gjorda även danska "smörrebrö" i Nyhavn!
Åh, detta är livet, att vara på semester med Maken. Det känns lite tomt utan barnen förstås men det är bara och vänja sig. De blir äldre och äldre och vill snart inte följa med oss längre. Vi har många år framför oss och att urforska nya ställen och städer ligger oss båda varmt om hjärtat. Vi är redan på resande fot igen...
Ännu ett kvarter med vackra danska hus!
Just nu pågår det en världsutställning till förmån av den afrikanska elefanten. Dessa vackra statyer i form av elefanter fanns placerade runt om i Köpenhamn och hade de mest otroliga målningar. Nu har jag många elefant kort... :-)

Köpenhamns domkyrka, "Vor Frue Kirke" ligger bara ett stenskast från Ströget och är en kyrka byggd i gotisk stil. Den har brunnit ner flera gånger men de har byggt upp den igen. Det är en väldigt vacker och "ren" kyrka. Inga målningar och inget guld, bara vitt och så VACKERT! I denna kyrka gifte sig kronprins Fredrik och hans Mary för några år sedan med pompa och ståt.
Entrén till "Vor Frue Kirke". Om ni är i Köpenhamn och går längs Ströget är det värt att göra en avstickare några minuter för att uppleva lite kultur. Vi hade tur med både tåg och buss förbindelser på vägen hem och vi fikade med barnen när vi väl kom hem. Nu har vi ätit middag och det nu ska vi se den svenska filmen "Hur många lingon finns det i världen".
Jag kommer gå och lägga mig med ett leende på läpparna. Jag är sååå nöjd med helgen och stolt över mina barn att de klarade av att vara hemma själv och ordna med mat och fotbolls aktiviteter helt själva.

8 kommentarer:

  1. Du passar väldigt bra i grått! Bilden blev väldigt bra.

    SvaraRadera
  2. Grattis i efterskott på er bröllopsdag!

    Fina bilder du visar från er köpenhamnstripp, vi var också där i somras och även då regnade det så vi kom aldrig ner till Nyhavn och inte heller Amalienborg, men det får bli nästa gång!

    Hoppas du får en trevlig söndagkväll

    Kramar Bella

    SvaraRadera
  3. Nu blev jag sugen på en Danmarks-tur!

    SvaraRadera
  4. Jag bara älskar Köpenhamn, dina bilder gör att jag har lust att sätta mig i bilen bums!
    Så härlig resa ni gjort. ni ser så lyckliga ut ihop.

    Stor kram!

    SvaraRadera
  5. Vilken härlig tur. Köpenhamn är ett roligt ställe att strosa i och speciellt om man tar sig en bit från Ströget.
    Trots regn verkar ni hunnit med en hel del.
    Kram till er båda

    SvaraRadera
  6. Vilket härligt inlägg. Grattis på bröllopsdagen. Jga förstår att det vara mysigt att åka på tu man hand. Något att vänja sig vid som sagt efetrsom barnen blir äldre :-) Var tid har sin tjusning.

    Ha det fint

    SvaraRadera
  7. Härligt med weekend med mannen, de ser fint ut på alla bilder.
    Snygg kofta!!
    Kram

    SvaraRadera
  8. Grattis på bröllopsdagen och härliga bilder från ett fint Köpenhamn. Ni ser ut att ha haft det väldigt mysigt. Ja man får vänja sig med semester på tu man hand men det ska bli en ny spännande upplevelse det också ;)

    Kram F

    SvaraRadera

Ha en fortsatt bra dag och sköt om dig.
Sträva inte framåt hela tiden utan lev i nuet!
Tänk att alla dessa dagar som går det är det som kallas livet.
Kram
Carina