25 april 2011

Sommarpalatset

Det var med en viss vedmod vi steg upp på vår sista sightseeing dag. Det fanns så mycket kvar som vi ville göra och hinna med men det är ju så att man tillslut når fram till den sista dagen. Dagens utflyktsmål var Sommarpalatset med sin gigantiska park. Hit flyttade det kejserliga hovet när Förbjudna staden kändes för instängd och när sommarhettan låg som ett lock över staden. Vi trodde först att det var ett litet palats men när vi väl kom fram blev vi helt förstummade. Palatset och parken var enorm och här fanns hur mycket som helst att titta på och förundras över. Om man bara har några få dagar i Beijing så är Sommarpalatset ett måste!!!
Den beryktade kejsarinnan Cixi tog ofta sin tillflykt till Sommarpalatset och hon bodde i "Glädjens och det långa livets sal". Det är en byggnad som sägs har lämnats precis som den såg ut när hon dog 1803, med de gamla möblerna från Qingdynastin på plats. Av alla byggnader är det just denna som är mest sliten och den har en historia som sitter i väggarna. I det vackra virrvarret av täckta korridorer, små paviljonger, stenpartier och dammar ligger Cixis privata trevåningsteater (se ovan)
Längs med sjön löper "Den långa korridoren" i sick sack utefter den stora sjöns strand. Antingen kunde man gå under tak eller så gick man längs med sjön på en bred marmor "trottoar".
Taket och bjälkarna pryds av mer än 14 000 bilder av natursköna landskap. Ingen bild är den andra lik!!!
Efter en lång promenad längs sjön, både i "Den långa korridoren" och på den vackra marmor trottoaren, nådde vi fram till Långa Livets berg. Uppe på toppen av berget finns ett resligt åttasidigt torn, Buddhas rökelsepadog. Vägen upp till padogen är en tuff stigning men kantas av fantastiska byggnader och gångar. Väl värt ett besök.
På vägen upp till toppen kunde man beskåda otroligt många föremål med fantastisk detaljrikedom.
Här en tidstypisk urna med traditionsenligt mönster ingraverat i metallen.
Vägen upp till toppen var kantad av många hus och vackra föremål och mycket träd,
vilket var ovanligt för ett palats.
Men de har verkat som skugga i den heta sommar solen.
Väl uppe på toppen kunde vi pausa en liten stund och passa på och njuta av den fantastiska utsikten.
Luften var inte den bästa idag men det var varmt.
Det åttasidigat tornet, den sk Buddhas rökelsepadoga.
Vid foten av berget stod porten till tornet, en utsmyckad äreport.
Stenläggningen var full av detaljer. Tänk som de har slitit när de har byggt palatset och dess park.
En kinesisk liten gumma som även hon turistar i sitt eget land.
Efter några timmar på Sommarpalatset var det dax att bege sig hemåt och börja packa. Lunch avnjöt vi på Vivis favorit restaurang i närheten av där hon bor, Mrs Schanen's. Ett fik som bara serverade ekologisk mat. Här fanns det mesta i amerikansk väg att beställa och det blev hamburgare för vår del.
En god läskande dryck, där man fick flytande socker att spä ut det med.
Jag kan tänka mig att den svalkar rejält en het sommardag.
Den var mycket god!
Behöver du slipa dina knivar?
Lämna in dem längs vägen hos mannen här så blir det gjort i ett kick.
Nu var det dax att bege sig till de riktiga hutongerna. Bara ett stenkast ifrån där Vivi och Peter bodde fanns det ett hutong område och där skulle jag inte för allt guld i världen vilja bo. Många hade inga sängar att sova i utan sov på madrasser på golvet. Många hade ingen spis utan en eldstad utanför sitt hus. Det var som att förflytta sig minst 100 år tillbaka i tiden. Det var med en viss klump i halsen som vi gick omkring där.
Många försökte försörja sig med lite försäljning av diverse saker.
Det var mycket mat som såldes och då i form av levande tuppar och marsvin. Uurkk...
Här inne bodde en familj och det verkade inte vara speciellt mysigt. Men trots misären så upplevde jag att de var väldigt lyckliga för vad de hade och delade gärna med sig. Det är en god egenskap som vi i väst världen borde ta till oss lite mer. Var glada för det vi har och inte bara sukta efter mer hela tiden. Dagens tur i hutongerna tog oss alla med känsla och det var med en viss tystnad och eftertanke som vi begav oss hemåt för att börja packa. Sista kvällen avslutade vi på en Italiensk restaurang och med en stor Café Latte på hemmaplan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ha en fortsatt bra dag och sköt om dig.
Sträva inte framåt hela tiden utan lev i nuet!
Tänk att alla dessa dagar som går det är det som kallas livet.
Kram
Carina