20 april 2011

Förbjudna Staden

Idag var det dax för den FÖRBJUDNA STADEN. Vi steg upp med spänning. Den förbjudna staden ska vara storslagen och helt fantastisk. Det var med en annan spänning som vi också steg upp. Idag skulle vi ha en "Driver" som skulle ta oss intill Beijing och han kunde väldigt knapphändig engelska. Att bestämma var vi skulle bli hämtade och sedan körda vidare till nästa sevärdighet kunde bli ett litet hinder men vi klarade av det utan problem. Det gäller att använda andra sätt, peka och visa. Förbjudna staden ligger vid Himmelska Fridens Torg och består av ofantligt många byggnader och s.k. portar. Porten som gränsar till Himmelska Fridens Torg heter "Tian anmen" vilket också är namnet på Himmelska Fridens Torg.
Mellan varje byggnad var det öppna platser och det fanns ingen växtlighet så långt ögat kunde nå. Detta pga av att kejsaren ville att besökare skulle förstå att det var han som bestämde och hade all makten. Om det fanns en massa växter så skulle de ta bort det storslagna i byggnadsverken.
Det var vaktombyte ganska ofta och de joggade runt i en lång stund innan de fick byta. Det var varmt idag, upp emot 27-28 grader. Tänk när det är sommar och närmre 40 grader varmt. Då är det ingen hit att jogga runt i varma kläder!
Utsikt över Himmelska Fridens Torg från Tian anmen. Längre bort på torget kan man se Maos Masoleum och Monumentet över Folkets hjältar.
Runt om i de olika palatsbyggnaderna fanns det många museum och vi gick in i några av dem. Här ser ni kläder som de olika kejsarna har burit. De var otroligt detaljrika med guld trådar och mycket färgstarka. Tänk dig ändå att de "har några år på nacken".
Traditionell vy utöver Förbjudna Staden. 24 kejsare styrde härifrån under nästan 500 år. Palatset var den symboliska mittpunkten i det Kinesiska universumet och en plats dit bara det kejserliga hovet hade tillträdde, från slutförandet 1420 tills den siste kejsaren tvingades abdikera i början av 1900-talet. Först 1949 fick allmänheten äntligen skåda vad som gömdes sig innanför palatsets portar. Nedan ser du en av de många marmor pelare, varaav många var väldigt välbevarade och vackra.
En 25 meter lång graverad marmor platta med mycket detaljer som alla hade sin alldeles egna symbolik.
Ett av de många vackra byggnaderna. Det sägs att allt som ser ut som guld är guld. Inför sommar OS 2008 renoverades palatset för över 100 miljoner dollar. En liten och nätt summa!!!
Dörrtrycke till en av de många dörrarna.
Nu är vi färdiga med palataset och har passerat igenom alla portarna, från Tian anmen, genom den yttre gården till den inre gården. I den inre gården var lite mysigare och intimare än den yttre gården. Den kejserliga trädgården fanns i den inre gården och först här fanns det växter. I den inre gården bodde kejsaren och hela hans hov som bland annat bestod av 3000 konkubiner. Stora Syster poserar utanför den norra ingången.
Strax utanför Förbjudna Staden finns en park, Jingshanparken eller Kolberget som hade en utsiktpunkt över hela palatset. Först nu inser jag hur stort palatset är!!! Berget skapades av den jord som grävdes upp när man byggde vallgraven runt palatset.
Stora Syster utklädd till konkubin.
Blommande körsbärsträd i Jingshanparken. Hela parken var översvämmad av blommande träd och det doftade fantastiskt.
Vår "driver" kom och hämtade oss och vårt nästa stopp på dagens utflykter var Beijings TV torn. Tornet var över 400 meter högt och vi kunde komma upp till 238 meters höjd och därifrån beskåda utsikten utöver Beijing. Eftersom luften är så smutsig kunde vi inte se långt. That´s life.


TV tornet i full höjd. Solen lyser igenom soldiset.

Väl hemma igen hade Ayi lagat sina specialiteter vilka var vansinnig goda. Det var en mängd olika delikatesser tex dumplings & revben marinerade i ingefära. Grabbarna är mätta och belåtna. Lille Bror fullkomligt älskade denna måltid.
Om det är en sak som man ska göra när man reser till Beijing så är det att besöka Förbjudna Staden. Det går inte att återge upplevelsen med kort. Alla byggnader är så fantastiska i sitt slag och jag blir helt mållös. Tanken på att här har kejsaren levt i enorm rikedom och utanför levde det fattiga folket. Det är lätt att förstå vilken makt kejsaren hade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ha en fortsatt bra dag och sköt om dig.
Sträva inte framåt hela tiden utan lev i nuet!
Tänk att alla dessa dagar som går det är det som kallas livet.
Kram
Carina