19 april 2011

Lama Templet & OS Byn

Idag var det en tidig morgon. Linus skulle till skolan och Peter till jobbet. Men det passar oss alldeles utmärkt. Vi vill uppleva så mycket som möjligt och försöka undvika de värsta turist strömningarna. Beijing vimlar av tempel och helgedomar men vi hade valt ut Lama templet till dagens utflyktsmål. Vi anlände precis vi öppningstid och där var inte så mycket folk.


Hela parken höll på att spricka ut i blomning och det doftade vår. Lamatemplet anses vara Pekings mest hänförande helgdom men även det mest kända buddhist templet utanför Tibet. Gångvägen genom Lama templet sträcker sig från söder till norr - mellan jord och himmel.


Inne på tempel området finns det munkar som tillhör Dalai Lamas lära. Templet består av fem hallar med stigande höjd och mycket praktfulla skulpturer.


De stora lejonen är kejserliga symboler. Det är en hane och en hona. Hanen påminner om att platsens första invånare var en man som senare skulle bli en kejsare. Dessa lejon finns på många olika ställen i Beijing. Hanen håller alltid i en boll......


och honan håller alltid i en lejonunge.


Alla taken i de olika hallarna är ofantligt utsmyckade och målade i vackra mönster. De ryktas att allt som ser ut som guld faktiskt är guld. Vem vet, det kan vara sant.


Dessa bönekvarnarna är väldigt vackra och välbevarade. Sägnen säger att när de snurras medsols sänder de en bön som är nedskriven på en pappersremsa till himlen.


Det finns rökelse kar framför vart och ett av de många altarna i templet. Alla kinerser köper sin rökelse och tillbedjer gudarna innan de går in i de olika hallarna.Jag blir helt tagen av det vackra i alla detaljerna. Jag går från den ena hallen till den andra och detaljrikedomen är som aldrig i sinande brunn.


Det är svårt att återge det storslagna och när jag tänker på hur länge det har stått här och fortfarande är i gott skick blir jag helt hänförd.


Stentavla i massiv sten med böner ingraverade i guld


Nästa stopp för dagen var OS byn och det berömda fågelboet och vattenkuben. Dessa två byggnader har blivit välkända siluetter för Beijing och det spektakulära fågelboet syns på långt håll.


Fågelboet är världens största inhägnade arena med plats för 100 000 åskådare. En fantastiskt konstruktion!


Vattenkuben är ännu en banbrytande byggnad som inspirerats av formen på bubblor och molekyler. Den är gigantisk och den är blå även på dagtid.


Att komma in på arena var stort. Alla stolarna skiftade i ett rött och vitt mönster. Tänk alla atleter som har kämpat här.


Att hitta rätt ibland alla pelare var inte det lättaste. Allt såg likadant ut.


I detta kontroll tornet fanns det personal under dygnets alla dagar under OS för att hålla koll på allt folket.


Trapporna var färgglada och gjorde det lite lättare att gå ända upp till toppen.


Nu befinner vi oss högst upp precis under nocken på arenan. Trots den höga höjden var utsikten bra. Tänk vilket öronbedövande vrål det har varit när Usain Bolt vann 100 meter!


Ännu en vägskylt som fick oss att skratta gott!


Efter både lite kultur historia och idrotts historia begav vi oss till Linus skola och fick en rundvandring i de fina lokalerna. Ljusa och fina och de hade en gigantisk gymnastikhall. Nästa rundvandring var på Peters jobb, Elanders tryckeri. Det var mycket spännade att få se processen bakom en trycksak. Tack så mycket båda två för ni delade med er av er vardag!



Efter en dag med sol, värme och mycket intryck av alla de slag begav vi oss till en enorm Outlet. Stora Syster ville ha fotbolls skor och där kände både Maken och jag att där tullar vi inte kvalitén. Dessa används mycket och det är viktigt att de är bra och har en ordentlig uppbyggnad. En Outlet har äkta vara men till lite billigare priser. Nackdelen med det är det finns inte alla modeller och storlekar så vi körde dessvärre tomhänta därifrån. Trötta efter en hel dag beslöt vi oss för att beställa hem mat! Super smidigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ha en fortsatt bra dag och sköt om dig.
Sträva inte framåt hela tiden utan lev i nuet!
Tänk att alla dessa dagar som går det är det som kallas livet.
Kram
Carina