22 april 2011

Kinesiska Muren

Idag var det dax, för det största äventyret av dem alla, Kinesiska Muren. Runt Beijing finns det några olika ställen som man kan åka till för att uppleva den och för att gå på den men vi styrde vår färd mot Mutianyu. Mutianyus skönhet beror på dess dramatiskt bergiga landskap och mindre påflugen turist industri.
En äkta mongol stod uppställd och för en billig peng kunde man bli fotograferade tillsammans med honom. Först ut var Lille Bror......
och sedan blev det Stora Systers tur. Det var dessa mongoler som kineserna var rädda för och ville skydda sig emot.
Först blev det linbana upp och utsikten var helt fantastisk. Vilken byggnads konstruktion!!! Bergen var höga med både toppar och dalar och muren slingrade sig tätt intill marken.
Dagens väder var precis lagom för en tur på muren. Vår promenad var ungefär 4 kilometer i väldigt backig terräng. Maken i full färd att anta utmaningen.
Lutningen på muren var ganska drastisk många gånger. Ibland var det trappor som var så blankslitna att man fick hålla sig i murväggen för att inte halka.
Här har vi gått. Den första biten var nedför med rejält lutning för att sedan bli en stigning som hette duga. Det tog rejält på benen många gånger men alla traskade på utan att klaga. Alla var helt förstummade över utsikten och vi kände historiens vingslag svepa förbi.
Stora Syster och Maken solar sig i den kinesiska solen.
Hela familjen var samlad. Vi tog våra pauser mellan varven, dels för att samla ihop skaran och dels för att stanna och njuta av utsikten. Jag ville så gärna ta in varenda minut, för att minnas för framtiden.Trapporna var ibland breda och med fina steg och ibland dess raka motsats. Det gällde att ha ordentliga skor men en del kvinnor kom med 10 cm högklackade skor. Hur tänker man då?
Tänk så många kineser som lagt stenen till denna trappa? På många ställen är muren restaurerad dels för att turisterna ska kunna besöka den samt för att bevara ett av världens sju underverk för nästa generation.
I varje vakttorn fanns det små titthål och utsikten blev lite inramad genom dessa fönster. Avståndet mellan vakttornen var exakt lika lång. Vakterna skulle kunna skjuta en pilbåge mot fienden och pilen skulle nå fram till mitten. På så sätt kunde fienden bli attackerad från två håll. Smart drag. Någon har tänkt till! Muren är världens längsta byggnadsverk. Den mäter hela 8892 km och i sin nuvarande form påbörjades den i slutet av 1300 talet. På flertalet delar är muren förstörd och delsvis försvunnen. Numera finns det på UNESCOs världsarvlista.
Linus, Vivi, Stora Syster och Maken pausar och tar sats inför nästa stigning.
Långt i bakgrunden kan man se linbanan som vi åkte upp med. Sedan har vi gått hela den långa biten till vår slut destination. Pricken över i:et var avslutningen. Det blev en rodel tur i hög fart och den turen var en LÅNG tur. Det kittlade i magen och var super skoj!
Väl nere igen strosade vi genom alla marknads stånden. Kommersen var i full gång och försäljarna var väldigt "slipade" och visste hur turisterna skulle hanteras. Men vi hade blivit duktiga på att pruta och det blev handlat en del småsaker att ta med hem.
Dessa Terrakotta krigare fanns att köpa överallt som souvenirer. De är gjorda i bränd terrakotta lera. I verkligheten är de 185-195 cm långa och hela armén består av cirka 8000 soldater och andra föremål. Det som är mest fascinerande är att alla soldaterna är olika och har olika ansiktsuttryck och det har även dessa miniatyr soldater. "Terrakotta" graven upptäcktes i staden Xian av en bonde först 1974 och den anses vara världens största arkeologiska fynd.
Efter lunch styrde vi bilen hemåt för att förbereda morgondagens äggpickarfest. Längs vägen stod bönderna och sålde sin skörd. Vi kunde inte motstå de fantastisk söta jordgubbarna. Tänk, vi får uppleva jordgubbs säsongen två gånger i år.
Ännu en "rolig" vägskylt.
Idag var det barnens tur att laga midda och de hade själv valt - gissa vad det blev - Tacos. Alla barns favorit, även i Kina. Kvällen avrundade med den senaste Karate Kid filmen som hade spelats in i Beijing. Det var roligt och se den och känna igen sig i de olika scenerna och alla de kolossala skyskraporna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ha en fortsatt bra dag och sköt om dig.
Sträva inte framåt hela tiden utan lev i nuet!
Tänk att alla dessa dagar som går det är det som kallas livet.
Kram
Carina