16 april 2011

Himmelska Fridens Torg

Idag var det dax att bege sig intill staden och påbörja vårt sightseeing program. På dagens schema stod det Himmelska Fridens torg och Peking Operan, även kallat Ägget. Upp i ottan och vi var iväg när klockan redan var halv tio.


Trafiken i Peking är fruktansvärd. Stora breda gator överallt och kineserna kör bokstavligt talat för djävligt. Här tas ingen hänsyn bakåt i trafiken utan det bytas filer mitt framför näsan och det gäller att vara alert hela tiden. Himlen är tung och grå, ingen klarblå himmel här inte.


Äntligen framme på torget. Man kan känna historiens vingslag svepa runt axlarna. Det är ett GIGANTISKT torg, världens största torg. Torget skapades under Mingdynastin 1417 och fick sin nyvarande form 1949. Torget har en kulturell betydelse då det har varit platsen för många historiska händelser bla bildande av folkrepubliken Kina gjordes här.


Monument för folkets hjältar och i bakgrunden skymtar Maos Masoleum. Vi tänkte besöka Masolumet men efter 40 minuter i kö insåg vi att vi skulle bli ståendes där i minst 2 timmar till så vi gav upp.


Monument över Folkets Hjältar.


Här köar vi tillsammans med alla kineser. Det var ingen lätt uppgift eftersom kineser inte vet hur man köar. Det trängs och knuffas och när man tänker efter kan man förstå varför det är så. Det finns så ofantligt många kineser så ska man klara sig i Kina måste man ha vassa armbågar för att kunna ta sig fram. Men för oss västerlänningar känns det väldigt framfusigt och oartigt.


Poliser på Segway var ett ständigt inslag i trafiken.


Kinesiska Lyktor fanns det gott om överallt.


Pekingoperan eller Nationalarena eller som man säger i folkmun - Ägget. En cool byggnad som speglade sig i vattnet.


Den berömda CCTV byggnaden. Den har en spektakulär design. Jag undrar hur den överhuvudtaget kan stå rakt upp. Den byggdes inför OS i Beijing 2008, en av många byggnader som byggdes inför OS.


Taxi någon?


På kvällen var det dax för Barbie fest tillsammans med Peter och Vivis många vänner. Är vi inte tjusiga i våra peruker? Det var en lång och hektisk dag med mycket intryck och många fler ska kommar. En bra start på semestern!

1 kommentar:

  1. HA! HA!
    Vilka fantstiska kopior på Barbie och Ken!!!
    Man känner knappt igen er!!
    //Nettan

    SvaraRadera

Ha en fortsatt bra dag och sköt om dig.
Sträva inte framåt hela tiden utan lev i nuet!
Tänk att alla dessa dagar som går det är det som kallas livet.
Kram
Carina