18 april 2011

Parkernas dag


Idag var det de kejserliga trädgårdarnas dag! Först ut var Beihai parken som är fylld av konstgjorda kullar, paviljonger och tempel. Beihai parken formgavs under den mongoliska Yuandynastin och är över 1000 år gammal och anses vara Beijings vackraste park med sina 70 kvm.


Den vita dagoban ligger belägen på Jadeön. Den är byggd i tibetanskt stil av kejasaren för att visa folket sin tro på den buddistiska läran.


Parken öppnades upp för allmänheten först 1925 och är ett säkert kort om du vill uppleva Beijings färgsprakande parkliv. Att bla dansa, utöva Thai chi, måla och spela schak är ett naturligt inslag i Beijings bornas vardag.


I Beihai parken fanns det många vackar portar. Dessa otroligt färgglada och utsmyckade portar är ett naturligt inslag överallt i Beijing.


Att måla kalligrafi med vatten är ett ypperligt sätt att måla och sedan måla om igen. Många kineser skapade otroligt vackra målningar för att sedan bara låta vattnet torka och påbörja sina konstverk igen.


Smidighet är viktig på äldre dag. Här ligger Stora Syster i lä. Vi undrade vem som var äldst av de båda? Ur smidighets synvinkel så var Stora Syster äldst...


Att leka och dansa i alla parker är något som vi är ovana vid men i Kina är det ett sätt att hålla sig i form och öka sin smidighet. Vi insåg snabbt ett det krävdes mycket träning för att nå upp till kinesernas nivå. Stora Syster är först ut och prova på......


... och sedan är det Lille Brors tur att pröva på.


Konstverk i smält socker!


Beihai parken i full blom.


För att transportera oss mellan de två stora parkerna Beihai och Houhai tog vi en Rickshaw. I färden ingick en äldre man som fick slita hårt i hutongerna. Men han njöt av sitt uppdrag och under cykelfärdens gång berättade många roliga historier på sin väldigt knackiga engelska.


I detta hushåll bodde det 12 personer. Det är definitivt inget ställe som jag skulle vilja bo på. Olidligt varmt på sommaren, isande kallt på vintern, skitigt, inget ordentligt kök. Vi fick insikt om att vi har det ofantligt bra i Sverige. Det finns ingen som lever under dessa förhållanden. Det var extra roligt när barnen kommenterade samma sak - de var lyckliga över att ha en säng att gå och lägga sig i varje kväll!


Andra familjer hade det lite bättre i hutongerna. Dörrarna satt alltid en bit upp eftersom sägnen säger att då kan inte andarna komma in i huset.


Framme i Houhai parken efter vår trevliga Rickshaw tur var det dax för lunch. Solen strålade varmt och skönt och vi njöt av vårvärmen!


Stora Syster är nöjd och glad över att hon får lov att uppleva Beijing och Kina. Det är kanske "Once in a Lifetime".


Dessa vackra portar får mig att tappa andan. Jag vet inte hur många jag har fotograferat. De har enorma detaljer och mycket vackra färger. De flesta är väldigt välbevarade med tanke på att många av dem har upp till 1000 år på nacken.


Rickshaw på rad, för att transportera alla turister runt i Hutongerna!


En trött kines som tar en mikro paus, rakt upp och ner. Kineserna är oehört duktiga att hitta dessa mikropauser för vila och de drar sig inte för att ta pausen precis på platsen de befinner sig.


En konkurrent till Tetra Pak - försäljning av mjölk i lerkrus!


Sedan gick vår färd vidare ut genom Houhai parken till Drum and Bell Tower. Förr i tiden var dessa två torn stadens nordligaste punkt. Här ser vi Drum Tower.


Många, jobbiga trappsteg innan vi nådde toppen av de två tornen.


Varje dag fick Beijing borna höra trummorna. Det var ett öronbedövande vrål. Förr i tiden slog man på trummorna varje hel timme för att stadens tjänstemän skulle komma i tid till jobbet.


Här ser vi Bell Tower.


Här är de stora klockorna som fanns på plats i Bell Tower.


Utsikt över staden från Bell Tower. Längre fram ser man Kolberget. Från Kolberget ser ut över Förbjudna staden. Idag var luften bra och det är sandstormens förtjänst. När det blåser rensas luften och den klarblå himlen blir synlig igen, vilket inte tillhör vanligheterna i Beijing.


Nästa anhalt på dagens program var Shopping gatan Wang Fu Jing. Här finns Beijings stora utbud av stora varuhus och butikskomplex.


Men här finns även den omtalade matmarknaden där du kan köpa allt i matväg.


Skorpionerna stod givakt när vi kom och sprattlade med benen. Vi kände oss inte speciellt sugna på just denna delikatess utan vi prövade en mängd andra kinesiska godbitar.


Det var en ofantlig trängsel med många slipade försäljare. De vet hur prutning ska gå till men det vet vår Vivi med!


Efter en lång dag i solen och parkerna körde vi till Shunyi, där Familjen Fonsmark bor. Det var dax för dagens premiär grillning, helstekt oxfilé med ugnsbakade potatis. Det var älskat av alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ha en fortsatt bra dag och sköt om dig.
Sträva inte framåt hela tiden utan lev i nuet!
Tänk att alla dessa dagar som går det är det som kallas livet.
Kram
Carina