23 april 2011

Panjiayuan & Tempel of Heaven

Panjiayuan, nattmarknaden eller antikmarknaden. Kärt barn har många namn. Denna marknad var Vivis personliga favorit och det var ett väldigt spännande ställe. Marknaden började redan i gryningen och just det hade gamla anor. Förr i tiden så var detta en marknad för de rika som hade börjat få lite ont om pengar. De stod här i skymningen då det var svårt att känna igen folk och då behövde de inte skämmas för att de var "short of money". Därav de olika namnen.
Alla "marknadsknallar" kom dit med sina mopeder och de stod fint parkerade på gatan utanför.
Det fanns en massa krims krams till försäljning. Tjusningen med Panjiayuan är mixen av kopior och orginal. Mitt ibland krims kramset kunde det stå ett äkta orginal.
I dessa små lokalerna har man fått avancera till. Har man sålt för mycket pengar och omsättningen ökat så fick man flytta in i dessa små lokaler och slippa släpa sina saker fram och tillbaka varje dag.
Det fanns allt mellan himmel och jord att handla. Dessa vackra borstar hängde man på sin ytterdörr.
Kinesiska masker i olika format och väldigt uttrycksfulla och vackra.
Kinesiska lyktor i mängder.
Att sitta på huk var ett sätt för kineserna att sitta och vila. Parkbänkar var det ont om och var man än tittade så satt det alltid ett gäng kineser på detta sätt. Stora Syster gjorde ett gott försök men fick kämpa rejält för att inte ramla bakåt och sätta sig på gumpen. Nästa stopp på dagens utflykts program var Tempel of Heaven.
Templet var platsen där kejsaren offrade och tillbad himlen och anfäderna omkring tiden för vintersolståndet. Kejsaren bad om goda skördar. Även detta templet var stängt för vanligt folk och först under 1900-talet blev det öppet för allmänheten. Många kineser kommer hit för att njuta av den stora parken där monumenten ligger som på ett pärlband.
På "Röda Trappan" stod det ofantligt många lyktor. Röda trappan är en upphöjd gångväg av marmor och sten och den löper från nord till syd, av någon speciell anledning som vi inte västerlänningar inte förstår. Kineserna är väldigt vidskepliga och tror att vidskeplighet har en mening i livet.
Parken var full av aktivitet och Stora Syster fick pröva sin färdigheter i band teknik. Kanske en ansökan till Malmö flickorna är på sin plats?
En av många tusen marmor pelare som omgav de olika templen och alla monument. De var enormt vackra och många hade en fantastisk detaljrikedom, trots sin ålder.
Det "Kejserliga Himlavalvet" är en rund trähall med ett konformigt tak.
En av alla portar som finns överallt. Enligt traditionen är det bra om de har nio knoppar i bred för då hålls andarna borta. Återigen en sägnen som kineserna tror på!
Lejonhuvud i marmor som prydde ett av de många taken.
Att vi hoppade på detta viset skapade en del stora ögon hos de övriga turisterna. Vi ville göra något roligt och roligt hade vi innan vi lyckade sätta kortet när alla hoppar. Just denna sal, "Salen för bön om goda skördar" anses vara Beijings vackraste byggnad. Den byggdes 1420 och renoverades i slutet på 1800-talet. Taket är konformat med blått tegel och hela bygget är byggt utan en enda spik. En kolossalt vacker byggnad, både utvändigt och invändigt!
Det runda taket i Salen pryds av en gyllende drake och fågel Fenix. Pelarna som stöttar taket är importerade från Oregon i USA eftersom det inte fanns så höga träd i Kina.
Träden i full blommning.
Vi är redo inför kvällens äggpickar fest tillsammans med Vivi och Fonsis goda vänner.
Kvällens värdinna i en otroligt vacker klänning. Påskbuffén var en svensk traditionell meny med sill och ägg och en mängd andra godsaker. Alla hade förberett sina ägg och värdinnan gick segrande ur den prestige fyllda tävlingen.
Stora Syster känner sig fin i en nyinhandlad Tommy Hilfigher skjorta.
Jag och maken är nöjda och belåtna efter en innehållsrik dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ha en fortsatt bra dag och sköt om dig.
Sträva inte framåt hela tiden utan lev i nuet!
Tänk att alla dessa dagar som går det är det som kallas livet.
Kram
Carina